Oljing

2

OLJING

Gir en naturlige følelsen når du gå på det, men krever en god del vedlikehold fordi oljen forsvinner i vask og ved bruk.  Allikevel er det mange som foretrekker dette alternativet fordi de mener det gir et bedre gulv å gå på.


Det finnes en rekke varemerker av oljer og forskjellen mellom dem er ikke avgjørende, men vi bruker det merke kunden ønsker.


Når du bruker pigmenterte oljer så husk på at mange faktorer spiller inn på det ferdige resultatet. Ikke minst er det avhengig av typen treverk du har og grunnfargen på dette. Av eik finnes det f.eks. både hvite, grå og røde varianter. Her vil f.eks en hvitoljing av rødlig eik gi et rosa gulv, noe som mange ikke synes er veldig heldig.


Vi lager prøver på ditt eget gulv slik at du ser hvordan det blir på ditt gulv.   Feilskjær som nevnt over kan dermed lukes ut tidlig i prosessen og misforståelser unngås.


Husk på at dersom du legger en mørk farge på gulvet ditt vil rommet med en gang virke mindre. Hvite gulv gir derimot luft og lys i rommet og gjør at det virker større.   

 

WOCA (Tidligere Trip Trap)


Woca var en pioner inne behandling av gulv med olje og lut. Etterhvert har en rekke produsenter kommet på banen, men Woca holder stand som den første og største blant våre oljeleverandører.


Foruten hvi, ekstra hvit og naturell olje, har Woca en egen serie med fargede oljer i Coloroil serie. Se mer om Woca  her.

Junckers


Junckers er også dansk og kanskje ikke like kjent som Woca, men har like fullt forsynt markedet med kvalitets oljer i mange år. Juncker fortrekkes ofte for sin lette bearbeidelsesmåte og dype innfarging. Produktete er foruten hvit og naturell også tilgjengelig i 6 ulike fargenyanser

Timberex


Timberex er en hel serie av produkter hvor det foruten vanlige og pigmenterte gulvoljer også inngår oljer for svært travle gulv med bedre slitestyrke enn vanlig gulvolje samt en del spesialpreparater.

Myter og sannheter om oljede gulv


Oljede gulv er varmere å gå på.

Nja, behandlingen har ikke noe å si for temperaturen i gulvet, men et oljet gulv er mer ujevn i stukturen og dette oppfattes av hjernen som varmere enn glatte flater.   

Olje er mer miljøvennlig enn lakk.

Dette er ikke tilfelle. Tvert i mot er lakken langt å fortrekke fordi dette utføres èn gang og holder i 10-15 år, mens man med olje stadig må olje på nytt fordi det må vedlikeholdes og med det frigjøres løsemidler.

Får du et hakk i et oljet gulv kan du reparere dette ved å ha venn på

Dette er ikke sikkert. Et gulv som er skikkelig mettet med olje trekker ikke fuktighet og sveller ergo ikke opp igjen etter kompresjon. Noe effekt på furugulv kan imidlertid påregnes.

Oljete gulv gulner ikke

Jo faktisk gjør de det og faktisk enda mer enn lakkerte gulv fordi noen lakker inneholder et lysfilter som oljen ikke har. Man kan imidlertid benytte en hvit olje ut utgangspunketet og ved vedlikehold og dette forhinder gulning. Akkurat det samme skjer for øvrig også med lakkerte gulv dersom det legges en hvit olje under lakken. Da gulner heller ikke disse.

Olje kan flekkrepareres, det kan ikke lakk.

Ja dette er korrekt så sant du ikke må slipe deg ned til bart treverk. Alt treverk gulner over tid og misfargingen sitter i den øverste millimeteren av gulvet. Dersom du sliper bort dette vil du få en tydelig fargeforskjell. Er du imidlertid nøye med vedlikholdet slik at du ikke sliter deg deg dit, kan du flekke på et oljet gulv i årevis uten at det synes.   

Oljete gulv får ikke riper

Joda - det får de selvfølgelig, men for det første synes de ikke så godt fordi et oljet gulv normalt sett har et mer rustikt preg enne et lakkert. Dernest  er de lettere å reparere. Små riper forsvinner av seg selv i  det periodiske vedlikeholdet forutsatt at dette utføres korrekt og hyppig nok..